Hem

Burlövs kommun får gymnasieskola genom Tora Vega Folkhögskola

PRESSMEDDELANDE, Lund, 2023-10-10

Nu är det klart att Tora Vega Folkhögskola startar gymnasium i Åkarp höstterminen 2024 och blir då den enda gymnasieskolan i Burlövs kommun.

Den 29 september fick huvudmannen på Tora Vega Folkhögskola (f.d. Folkhögskolan Hvilan) besked från Skolinspektionen att vi uppfyller alla krav och kriterier som krävs för att få starta gymnasium i Åkarp. Skolan ska heta Tora Vega Gymnasiet och öppnar i folkhögskolans lokaler i centrala Åkarp, mitt emellan Malmö och Lund, där utbildningsverksamhet bedrivits i 155 år.

Tora Vega Gymnasiet kommer erbjuda två praktiska program: Barn- och fritidsprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet.

– Vi är otroligt glada för beskedet! Det innebär att vi nu kan lägga till ännu en länk till den utbildningskedja vi redan har med folkhögskolan och SFI-verksamheten, säger Eduardo Gran Villanueva-Contreras som är skolchef och rektor för Tora Vega Folkhögskola och som även kommer bli skolchef för Tora Vega Gymnasiet.

– Vår långa erfarenhet av socialpedagogiskt och studiemotiverande arbete kommer att vara till stor fördel för gymnasiets elever. Vi är vana att ta emot elever som inte klarar gymnasiet. Här ska vi se till att de faktiskt gör det, säger Eduardo Gran Villanueva-Contreras.

– Vi ser också fram emot att den nya gymnasieskolan kan leda till många spännande samarbeten i vårt närområde, säger Jorun Koca Jakobsson.

Historia som gymnasieaktör

Det är inte första gången som det som idag är Tora Vega Folkhögskola har bedrivit gymnasieverksamhet. I Åkarp fanns Naturbruksgymnasiet från slutet av 1800-talet till 1960-talet, och Specialgymnasiet för naturvetenskap fram till 1970-talet.

Skolchef/rektor

Eduardo Gran
Villanueva-Contreras

eduardo@toravega.se
+46 (0)765 46 44 02

– Med vårt nya namn kan vi ta avstamp i vår historia samtidigt som vi kan bli tydligare med vad vi är idag och vad vi vill bidra med i samhället.

Eduardo Gran
Villanueva-Contreras

Skolchef/rektor för Tora Vega Folkhögskola

Bitr. rektor/SFI rektor

Jorun Koca Jakobsson

jorun@toravega.se
+46 (0)731 50 96 68

Jorun Koca Jakobsson

Bitr. rektor/SFI rektor för Tora Vega Folkhögskola

Pressmeddelande Lund 2023-10-10