Hemutbildning

Allmän kurs Högskoleförberedande för utländska akademiker 1–2 år på semidistans Lund

En behörighetsgivande utbildning och allmän kurs för dig som är nyanländ, utländsk akademiker, har motsvarande godkända utländska gymnasiebehörigheter och/eller läst på högskolenivå, godkänd i SFI 3D och är intresserad av att läsa högskoleförberedande 1-2 år på semidistans i Lund. Vi möts där du är och tillsammans tar vi oss vidare.

Utbildningen

Denna kurs är en högskoleförberedande kurs under 1-2 års heltidsstudier, 100% på semidistans. Detta innebär 20 undervisningstimmar / vecka med vissa moment som är online / distans. Vi utgår från våra lokaler i Lund. Arbetssättet ska framför allt vara tematiskt ämnesöverskridande så långt det går.

Våra studerande som läser denna utbildning känner igen sig i ett eller några av följande påståenden:

  • Du har motsvarande utländska gymnasiebehörigheter från ditt hemland och/eller läst på högskola
  • Du behöver skaffa dig nya och validera kunskaper inför vidare studier på högskola

Behörigheter

  • Sv grund (motsvarande årskurs 7-9)
  • Sv 1/2/3
  • En grund (motsvarande årskurs 7-9)
  • Sh
  • En 5/6

Alternativa extra behörigheter

  • Ma 1a/b/c och/eller Sh 1a1 och/eller Hi 1a1 och/eller Re 1 och/eller Psy 1

Folkbildning är mer än bara behörigheter och kunskaper. Här får du en bred allmänbildning så att du kan växa som människa under förutsättningar som är anpassade för dig. Möten mellan människor med olika bakgrunder är en naturlig och inspirerande vardag hos oss. Det är från dessa man lär sig om varandra, sig själv och utvecklas.

Självklart har vi praktiska inslag som kulturaktiviteter, utflykter och studiebesök.

Vi jobbar i en studietakt anpassad för dig och dina förutsättningar där dina erfarenheter, kunskaper och behov ligger som grund. Du får stöd i att organisera och planera dina studier med möjlighet till studiecoachning i grundläggande behörigheter i svenska, engelska och matematik för att du skall nå dina mål.  

IT-utrustning

Du behöver på egen hand ha tillgång till dator inkl. webbkamera och mikrofon samt en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.

Allmän kurs hos oss

Vad händer sen

Efter avslutad och godkänd utbildning har du möjlighet att läsa vidare på någon av våra andra utbildningar. 

Bra att veta
Utbildning:
1-2 års studier på semidistans, heltid
Inträdeskrav:
Godkänt betyg i SFI 3D och utlåtande från UHR med bedömning av motsvarande godkända utländska gymnasiestudier och/eller utländska studier på högskolenivå. Om du inte har ett sådant utlåtande ber vi dig att skicka in dina utländska betyg för bedömning till UHR, och att du skriver att detta är gjort i din ansökan till kursen. När du får ditt utlåtande behöver du skicka in det till oss. Vid behov kallas du till antagningssamtal.
Studieekonomi/söka CSN:
Ja
Studietakt:
100%, semidistans med regelbundna fysiska träffar varje vecka
Studiestödsnivå:
Gymnasienivå (A1) / Grundskolenivå (A1)
SeQF:
Ja, nivå 2/4. Läs mer om SeQF
Servicekostnad:
1300 kr / läsår. Kostnad för läromedel tillkommer. Ange ditt namn som referens.
Swish 123 090 93 66
Bankgiro 5484-8684
servicekostnad
Viktiga datum
Ansök senast:
15 maj, därefter i mån av plats
Kursstart:
19 augusti 2024

Skolchef/rektor

Eduardo Gran
Villanueva-Contreras

eduardo@toravega.se
+46 (0)765 46 44 02

– Med vårt nya namn kan vi ta avstamp i vår historia samtidigt som vi kan bli tydligare med vad vi är idag och vad vi vill bidra med i samhället.

Eduardo Gran
Villanueva Contreras

Skolchef/rektor för Tora Vega Folkhögskola och
VD för Tora Vega Akademi AB

Vanligen ställda frågor

01.

Hur söker jag till skolan?

Du ansöker till våra utbildningar via Folkhögskolornas Mina Sidor. Registrera ett ansökningskonto om det är första gången du söker till oss. Har du studerat hos oss tidigare, logga in med ditt konto.

02.

Kan jag få CSN?

Våra allmänna kurser och yrkesutbildningar är CSN berättigade. Se mer information på respektive utbildningssida. Du ansöker om studiemedel/studiehjälp direkt hos csn.se

03.

Hur länge behöver jag studera på Allmän kurs Bas?

Om du vill bli grundläggande behörig till högskola/yrkeshögskola är ett kriterium att du uppfyller omfattningskravet. Omfattningskravet uppfylls efter 1-3 år, och hur omfattningskravet ser ut för dig är individuellt och beror på vad du har med dig sedan tidigare. Denna bedömning görs när du har skickat in din ansökan till Allmän kurs bas. Du behöver studera minst ett år på Allmän kurs för att kunna bli grundläggande behörig och få studieomdöme.