Hemutbildning

Lärarassistent 1 år

Vill du utbilda dig inom ett yrke som inom skolan och med goda utsikter till jobb? Då är du välkommen att studera till lärarassistent med inriktning specialpedagogik hos oss.

Som lärarassistent fungerar du som både administrativt och socialt stöd för lärarna på grundskolan, gymnasiet eller annan utbildningsform. Du är också ett special- och socialpedagogiskt stöd för elever vid behov. Du är en resurs både i och utanför klassrummet och bidrar till att eleverna får en god studiemiljö och att lärarna har tid till det pedagogiska arbetet.

Våra studerande som läser denna utbildning känner igen sig i ett eller några av följande påståenden

  • Du trivs med att arbeta med barn och unga men vill inte bli lärare
  • Du vill kombinera administrativa arbetsuppgifter med att arbeta med människor
  • Du vill utveckla din special- och socialpedagogiska förmåga

Utbildningen

Lärarassistent med inriktning specialpedagogik är en ettårig utbildning på heltid. Utbildningen genomförs på plats på Tora Vega Folkhögskola i Åkarp. Dessutom ingår två perioder med LIA (praktik) på totalt 8 veckor. LIA är heltid på en skola och är obligatorisk.  Du läser delar av utbildningen ihop med andra yrkesutbildningar hos oss. Du genomför olika fördjupande arbeten både på egen hand och i grupp. En viktig del av utbildningen består av utbyte och diskussioner med andra deltagare med stöd av lärare. 

Lärarassistentutbildningen innehåller dels kurser i skolans organisation, lagar och styrdokument men också kurser om hur du bäst bemöter och stödjer elever i och utanför klassrummet. Du lär dig om barn och ungas utveckling, skolans värdegrund, skoljuridik, bemötande, specialpedagogiskt arbete och om funktionsvariationer. Utbildningen avslutas med ett skriftligt examensarbete. I delar av utbildningen studerar du tillsammans med våra andra yrkesutbildningar enligt gällande kursplan inklusive samarbete med externa parter och föreläsare.

IT-utrustning

Du behöver på egen hand ha tillgång till dator inkl. webbkamera och mikrofon samt en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.

Vad händer sen?

Efter avslutad och godkänd utbildning får du ett examensbevis för yrkesutbildning på folkhögskola. Efter utbildningen är du rustad att arbeta på skola och kommer ha förmåga att se var du kan vara till mest hjälp och stöd, både för lärare och elever.

Framtidsutsikter efter utbildningen

Möjligheterna till arbete efter utbildningen är goda. Många skolor satsar på att anställa lärarassistenter för att avlasta lärarna.

Mer information om utbildningen

Maila till yrkesutbildningar@toravega.se

Bra att veta
Utbildning:
1 års studier på heltid
Inträdeskrav:
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola (gymnasiet eller motsvarande). Godkänt betyg i Sv 2/SvA 2
Studieekonomi/söka CSN:
Ja
Studietakt:
100%
Studiestödsnivå:
Eftergymnasial nivå (B1)
Obligatorisk närvaro:
Utöver ordinarie utbildningstid ingår Öppet hus en lördag under vårterminen som ger kompensationsledighet
Med reservation för att:
Utbildningsinnehåll och kursplaner kan förändras. Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid bl.a. lågt antal sökande, akuta omständigheter eller liknande. Sökande meddelas via e-post
Servicekostnad:
1300 kr / läsår. Kostnad för läromedel tillkommer. Ange ditt namn som referens.
Swish 123 090 93 66
Bankgiro 5484-8684
servicekostnad
Belastningsregister(HVB-hem):
Blir du antagen och erbjuds studieplats kommer vi efterfråga ett utdrag ur belastningsregistret för HVB-hem. Du gör detta kostnadsfritt via Polisen.se
Viktiga datum
Ansök senast:
1 maj, därefter i mån av plats
Kursstart:
19 augusti 2024

Bitr. rektor/SFI rektor

Jorun Koca Jakobsson

jorun@toravega.se
+46 (0)731 50 96 68

Jorun Koca Jakobsson

Bitr. rektor/SFI rektor för Tora Vega Folkhögskola och Vice VD för Tora Vega Akademi AB

Vanligen ställda frågor

01.

Hur söker jag till skolan?

Du ansöker till våra utbildningar via Folkhögskolornas Mina Sidor. Registrera ett ansökningskonto om det är första gången du söker till oss. Har du studerat hos oss tidigare, logga in med ditt konto.

02.

Kan jag få CSN?

Våra allmänna kurser och yrkesutbildningar är CSN berättigade. Se mer information på respektive utbildningssida. Du ansöker om studiemedel/studiehjälp direkt hos csn.se

03.

Hur länge behöver jag studera på Allmän kurs Bas?

Om du vill bli grundläggande behörig till högskola/yrkeshögskola är ett kriterium att du uppfyller omfattningskravet. Omfattningskravet uppfylls efter 1-3 år, och hur omfattningskravet ser ut för dig är individuellt och beror på vad du har med dig sedan tidigare. Denna bedömning görs när du har skickat in din ansökan till Allmän kurs bas. Du behöver studera minst ett år på Allmän kurs för att kunna bli grundläggande behörig och få studieomdöme.