Hemutbildning

Tora Vega SFI (tidigare Hvilan SFI) – en del av Tora Vega Folkhögskola

Kursen svenska för invandrare (SFI) ges till dig som är ny i Sverige och har uppehållstillstånd. Målet är att du efter avslutad kurs har grundläggande kunskaper i svenska. Undervisningen är 15 timmar varje vecka. Utifrån din hemkommun kan du välja om du vill läsa distand, dag- eller kvällstid. Du får också lära dig hur Sverige fungerar, till exempel: hur fungerar Sveriges demokrati och kan jag få föräldrapenning? Efter varje avslutad kurs får du betyg.

Language

På Skolverkets sida kan du läsa mer om vad kursen innehåller på ditt hemspråk

Info SFI

Vem kan läsa på våra SFI-kurser?

Enligt Skollagen får alla som är bosatta i Sverige och saknar grundläggande kunskaper i språket läsa svenska för invandrare. Om du vill har du också rätt att läsa på en folkhögskola om du meddelar den kommun du bor i. 

Vi har lokaler och finns i Åkarp och Lund och samverkar med Lund, Staffanstorp och Burlövs kommun.

Vill du läsa SFI och bor i Lunds kommun är du välkommen att kontakta LundaVälkomsten. Läs mer här hur, när och var.

Vill du läsa SFI och bor i Staffanstorps kommun är du välkommen att kontakta kommunen. Läs mer här hur, när och var.

Vill du läsa SFI och bor i Burlövs kommun är du välkommen att kontakta oss via sfiinfo@toravega.se.

Är du bosatt i en annan kommun, kontakta studievägledaren på din kommun och meddela att du vill studera på Hvilan SFI eller kontakta sfiinfo@toravega.se.

Läsa vidare

Folkhögskolorna i Sverige ger vuxna möjligheter att studera vidare. Om du vill har du möjlighet att fortsätta dina studier på Tora Vega Folkhögskola. Kanske behöver du komplettera din skolbakgrund? Då kan du läsa Allmän kurs Grund 1-2 år.

Om du har en gymnasieexamen och vill läsa vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola kan du läsa Allmän kurs Högskoleförberedande 1-2 år på semidistans i Lund.

Läs mer om våra SFI-utbildningar

När börjar jag?

Så fort din ansökan är godkänd av kommunen får du meddelande om var och när kursstart sker.

Vad händer sen?

Efter avslutad och godkänd utbildning får du ditt kursintyg och betyg i SFI för att kunna ta dig vidare till studier eller arbete. 

Organisation

Tora Vega Folkhögskola är huvudman och anordnare, bedriver sina utbildningar utifrån Förordning (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen och har betygsrätt för SFI utifrån Skollag (2010:800).

Mer information om utbildningen

Maila till sfiinfo@toravega.se

Bra att veta
Studietakt:
100%
Med reservation för att:
Utbildningsinnehåll och kursplaner kan förändras. Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid bl.a. lågt antal sökande, akuta omständigheter eller liknande. Sökande meddelas via e-post.
Mer information?
Kontakt:

Bitr. rektor/SFI rektor

Layal Ghajraoui

layal@toravega.se
+46 (0)708 41 90 63

Layal Ghajraoui

Bitr. rektor/SFI rektor för Tora Vega Folkhögskola

Vanligen ställda frågor

01.

Hur söker jag till skolan?

Du ansöker till våra utbildningar via Folkhögskolornas Mina Sidor. Registrera ett ansökningskonto om det är första gången du söker till oss. Har du studerat hos oss tidigare, logga in med ditt konto.

02.

Kan jag få CSN?

Våra allmänna kurser och yrkesutbildningar är CSN berättigade. Se mer information på respektive utbildningssida. Du ansöker om studiemedel/studiehjälp direkt hos csn.se

03.

Hur länge behöver jag studera på Allmän kurs Bas?

Om du vill bli grundläggande behörig till högskola/yrkeshögskola är ett kriterium att du uppfyller omfattningskravet. Omfattningskravet uppfylls efter 1-3 år, och hur omfattningskravet ser ut för dig är individuellt och beror på vad du har med dig sedan tidigare. Denna bedömning görs när du har skickat in din ansökan till Allmän kurs bas. Du behöver studera minst ett år på Allmän kurs för att kunna bli grundläggande behörig och få studieomdöme.