Hemutbildning

Undersköterska 2 år / Vårdbiträde 1 år

Att utbilda dig inom vård- och omsorgsbranschen ger mycket goda chanser till jobb. Nu finns möjligheten hos oss!

NYHET HÖSTEN 2025! Det finns en stor efterfrågan på utbildad personal inom vård- och omsorgssektorn vilket ger dig fantastiska chanser till arbete efter vår utbildning. Du studerar på gymnasienivå antingen till undersköterska 2 år eller vårdbiträde 1 år. Du vistas i en mysig, lugn och trygg studiemiljö där praktiska och teoretiska moment tillsammans bildar en helhet för din blivande yrkesroll.

Utbildningen passar dig om du känner igen dig i ett eller några av följande påståenden

  • Du trivs med att arbeta för hållbara människor
  • Du trivs att vara en del av ett team och vill utveckla dig inom vård- och omsorg
  • Du vill arbeta inom äldreomsorg, hemtjänst, sjukvård eller liknande

Utbildningen

Genom vår yrkesutbildning får du utveckla din förmåga att bygga relationer och jobba med kommunikation med människor du möter. Det svenska språket, ord och begrepp inom vården är en röd tråd i utbildningen för att nå det goda samtalet och möta alla människor i ditt framtida yrke. Du får relevanta teoretiska och praktiska kunskaper om människokroppens struktur, funktion och läkemedel. Du utvecklar färdigheter och kunskaper inom hälso- och sjukvård, omvårdnad, psykiatri, psykologi, äldrevård och även funktionsnedsättningar. Du jobbar med verktyg och strategier för att på bästa möjliga sätt nå och arbeta för hållbara människor.

Utbildningen genomförs på Tora Vega Folkhögskola i Åkarp. Det ingår APL(arbetsplatsförlagt lärande, praktik), varje studieår som är på heltid och obligatorisk.

Utbildningen blandar teoretiska studier med praktiska yrkesmoment och självklart har vi inslag som temastudier, kulturaktiviteter, utflykter och studiebesök. I delar av utbildningen studerar du också tillsammans med våra andra utbildningar enligt gällande kursplaner och ämnen där vi också samarbetar med externa parter och föreläsare.

Utbildningen av vårt metodrum har utvecklats med stöd av Region Skåne – regional utveckling – enheten näringsliv och kompetensförsörjning.

År 1

Du läser följande ämnen/moment för vårdbiträde

  • Anatomi och fysiologi, nivå 1a1
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 1
  • Gerontologi och geriatrik, nivå 1
  • Hälso- och sjukvård, nivå 1
  • Omvårdnad, nivå 1
  • Psykiatri, nivå 1
  • Psykologi, nivå 1
  • Social omsorg, nivå 1
  • Svenska, nivå 1
  • APL – arbetsplatsförlagt lärande (praktik)

År 2

Du läser följande ämnen/moment för undersköterska

  • Anatomi och fysiologi, nivå 1a2
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 2
  • Hälso- och sjukvård, nivå 2
  • Omvårdnad, nivå 2
  • Psykiatri, nivå 2
  • Social omsorg, nivå 2
  • Vård- och omsorg specialisering, nivå 1
  • Samhällskunskap, nivå 1a1
  • APL – arbetsplatsförlagt lärande (praktik)

Efter genomförd utbildning kan du

  • arbeta som undersköterska efter godkänd examen med omfattningen 2 år och godkänd ansökan om skyddad yrkestitel från Socialstyrelsen.
  • arbeta som vårdbiträde efter godkänd examen med omfattningen 1 år.
  • fördjupa dig för vidare studier inom vård och omsorg som sjuksköterska, fysioterapeut, specialistundersköterska eller liknande.
  • arbeta inom en bransch med stora möjligheter och behov i framtiden.

IT-utrustning

Du behöver på egen hand ha tillgång till dator inkl. webbkamera och mikrofon samt en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.

Vad händer sen?

Efter avslutad och godkänd utbildning får du examensbevis för yrkesutbildning på folkhögskola. Vårdbiträde 1 år eller Undersköterska 2 år. För undersköterska öppnas möjlighet att ansöka om skyddad yrkestitel från Socialstyrelsen som behövs för att få använda titeln undersköterska. Oavsett vilket fokus du har så har du goda möjligheter till arbete eller fördjupade studier och är väl förberedd för att arbeta i en bransch med ljus framtid.

Bra att veta
Utbildning:
1-2 års studier på heltid. Utbildningen innefattar arbetsplatsförlagt lärande (APL) som är på heltid med obligatorisk närvaro
Inträdeskrav:
Godkända betyg i svenska, matematik, engelska och samhällskunskap från svensk grundskola eller motsvarande. Tidigare erfarenhet av relaterade arbeten är meriterande. Sökande som vill åberopa andra kompetenser än tidigare aviserade godkända betyg kan gå vidare till individuell prövning av reell kompetens.
Studieekonomi/söka CSN:
Ja
Studietakt:
100% samt praktik (APL) på heltid Studiestödsnivå: Gymnasienivå
Obligatorisk närvaro:
Utöver ordinarie utbildningstid ingår Öppet hus en lördag under vårterminen som ger kompensationsledighet
Med reservation för att:
Utbildningsinnehåll och kursplaner kan förändras. Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid bl.a. lågt antal sökande, akuta omständigheter eller liknande. Sökande meddelas via e-post
Servicekostnad:
1300 kr / läsår. Kostnad för läromedel och studieresor tillkommer. Ange ditt namn som referens.
Swish 123 090 93 66
Bankgiro 5484-8684
servicekostnad
Belastningsregister(HVB-hem):
Blir du antagen och erbjuds studieplats kommer vi efterfråga ett utdrag ur belastningsregistret för HVB-hem. Du gör detta kostnadsfritt via Polisen.se
Viktiga datum
Ansök senast:
1 maj, därefter i mån av plats
Kursstart:
18 augusti 2025

Skolchef/rektor

Eduardo Gran
Villanueva-Contreras

eduardo@toravega.se
+46 (0)765 46 44 02

– Med vårt nya namn kan vi ta avstamp i vår historia samtidigt som vi kan bli tydligare med vad vi är idag och vad vi vill bidra med i samhället.

Eduardo Gran
Villanueva Contreras

Skolchef/rektor för Tora Vega Folkhögskola och
VD för Tora Vega Akademi AB

Vanligen ställda frågor

01.

Hur söker jag till skolan?

Du ansöker till våra utbildningar via Folkhögskolornas Mina Sidor. Registrera ett ansökningskonto om det är första gången du söker till oss. Har du studerat hos oss tidigare, logga in med ditt konto.

02.

Kan jag få CSN?

Våra allmänna kurser och yrkesutbildningar är CSN berättigade. Se mer information på respektive utbildningssida. Du ansöker om studiemedel/studiehjälp direkt hos csn.se

03.

Hur länge behöver jag studera på Allmän kurs Bas?

Om du vill bli grundläggande behörig till högskola/yrkeshögskola är ett kriterium att du uppfyller omfattningskravet. Omfattningskravet uppfylls efter 1-3 år, och hur omfattningskravet ser ut för dig är individuellt och beror på vad du har med dig sedan tidigare. Denna bedömning görs när du har skickat in din ansökan till Allmän kurs bas. Du behöver studera minst ett år på Allmän kurs för att kunna bli grundläggande behörig och få studieomdöme.